Wat doe ik

Ik repareer, modificeer, restaureer en doe onderhoud aan Thorens draaitafels.  En ik maak zelf een compleet nieuwe draaitafel. Tevens heb ik een paar onderdelen ontwikkeld, waaronder een contragewicht voor Thorens en Rega armen en een bodemplaat voor Thorens spelers. En ik heb een kabellijn, een interlink, speakerkabels, voedingskabel en een verdeeldoos ontworpen.

 

ONDERHOUDSBEURT.

Bij een onderhoudsbeurt breng ik de draaitafel terug in een optimale technische conditie. Ik maak de draaitafel niet schoon maar zorg ervoor dat deze optimaal muziek reproduceert. Wat ik doe tijdens zo’n onderhoud, staat hieronder beschreven. Je moet rekenen op ongeveer 2 weken dat je de speler kwijt bent. Ik heb twee leendraaitafels ter beschikking, dus je hoeft niet zonder analoge muziek te zitten… Wel graag even van tevoren aangeven dat je hiervan gebruik wilt maken.

 

Wat doe ik tijdens een onderhoudsbeurt.

– Alle instellingen van de arm en het element worden gecontroleerd en zonodig     gecorrigeerd.

– Plateaulager wordt schoon gespoeld en weer met hoogwaardige speciale olie voor draaitafels gesmeerd. Hierbij pas ik de oliedikte aan op de eventuele lagerspeling.

– De motor gaat los en krijgt op de lagerpunten een heel klein drupje olie.

– De ‘voeding’ van de motor wordt gecontroleerd.

– De afstelling van de motor wordt opnieuw gedaan.

– De motorpoelie krijgt een schoonmaakbeurt.

– Ook kijk ik of het wisselen van de snelheid weer optimaal gaat.

– Ik breng een lagerdemper aan op de lagerbus van het plateau. Kleine ingreep met een groot effect. Meer rust en de maten van het stereobeeld nemen toe…

– Het kleine binnenplateau krijgt een behandeling voor een betere/stillere loop, geen demping…

–  Ik controleer of alle bouten en moeren vast zitten.

– De veren van het subchassis gaan los, montagebouten worden gecontroleerd.

– De veren worden weer gemonteerd en opnieuw afgesteld. En zeker 6 á 7 keer bijgesteld in een periode van ongeveer 14 dagen.

– De armlagers worden gecontroleerd en als dat nodig is opnieuw afgesteld.

– De afstelling van de lift krijgt een controle. En als het nodig is uitgewisseld voor een gerestaureerd exemplaar, dit moet ik extra in rekening brengen.

– In bijna alle gevallen krijgt het loopwerk een nieuwe snaar:  een Thakker of een originele Thorens snaar.

Dit is de lijst van platenspelers waar ik hoofdzakelijk aan werk. Maar ook de TD 115 en de 200 modellen zijn welkom. De TD 124 staat er niet tussen, daar is een ander bedrijf al erg druk mee: Thorens TD, 125, 126, 145, 146, 147, 150, 160, 165, 166, 300 serie en alle MK’s en andere uitvoeringen die hiervan uitgebracht zijn, zoals daar zijn de J, B en de Super. Maar ook de exemplaren met bijvoorbeeld een SME arm zijn welkom.

 

RESTAURATIE.

Ik probeer je draaitafel terug te brengen in een conditie die gelijk is of beter dan toen deze de fabriek verliet. Natuurlijk kan ik geen beschadigingen onzichtbaar maken en slijtage voor 100% verhelpen, maar er is veel mogelijk. Een voorbeeld is de afstelling van het veersysteem van Thorens. Het was bij de fabricage van de speler niet mogelijk om daar veel tijd voor uit te trekken. Ik doe dat wel, ik trek er meer dan een week voor uit om dat 100% te krijgen. En ik kan je dan beloven dat de speler voor jaren goed staat afgesteld. Dit was productietechnisch niet mogelijk. Ook is het mogelijk dat er onderdelen gespoten worden, bijvoorbeeld de kast of bij een TD 125/126 het sub-chassis.

 

REPARATIE.

Ik repareer bijna alle types draaitafels van Thorens op een paar modellen na. De lijst komt overeen met de lijst van modellen waar ik onderhoud aan pleeg: Thorens TD, 125, 126, 145, 146, 147, 150, 160, 165, 166, 300 serie en alle MK’s en andere uitvoeringen die hiervan uitgebracht zijn, zoals daar zijn de J en B.

 

MODIFICATIE.

Ik modificeer Thorens draaitafels. Dit houdt in dat ik veranderingen aanbreng die de tafel ten goede komen bij het weergeven van muziek. Ook kan ik aanpassingen doen aan het uiterlijk van de speler. De mogelijkheden zijn terug te vinden in de modificatielijst.

 

Modificatielijst

– 230V kabel vast gemonteerd.

– 230V ingang, IEC aansluiting.

– audiokabel met massadraad en stekkers, kabel van goede kwaliteit.

– audiokabels met massadraad en stekkers, kabel van hoge kwaliteit.

– audio-uitgangen en massa aansluitingen, Neutrik aansluitingen.

– audio-uitgangen en massa aansluitingen, Neutrik aansluitingen. Op een 300 serie.

– onderplaat van Trespa, 6 mm dik. Met drie voetjes [15mm] van Trespa.

– onderplaat van MDF 15 mm dik. Met voetjes van Trespa, 3 stuks. Zwart.

– vervangen oude stekkers op Thorens kabel.

– kast voor de TD 145 tot en met de TD 166. Houtsoort in overleg, de kast is door een meubelmaker gemaakt. Prijs kan oplopen als de houtsoort exclusiever gaat worden. Kast heeft dezelfde maten als de originele kast van Thorens. Dit zodat de stofkap bruikbaar blijft. Kast heeft een onderplaat van Trespa en 3 Trespa voeten.

– stofkap, is op maat leverbaar.

– aanpassingen aan de interne armbekabeling zijn mogelijk en dat voor Thorens – maar ook voor Rega en SME armen.

– Ook is het mogelijk dat er onderdelen gespoten worden, bijvoorbeeld de kast of bij een TD 125/126 het sub-chassis.

 

PRODUCTEN.

Platenspeler

In het verleden heb ik voor mezelf een platenspeler gemaakt waarbij ik de concessies die Thorens vermoedelijk heeft moeten maken, weggelaten heb. Dit op basis van het plateau en plateaulager van Thorens. Arm en motor zijn van Origin-Live, de veren van Linn. Maar kast en subchassis zijn een ontwerp en product van mijzelf. Foto’s zijn te vinden onder, Wat foto’s.

Contragewicht

Het contragewicht is een vervanging voor het gewicht dat op de TP 16 arm zit. En is een serieuze verbetering ten opzichte van het standaardgewicht. Het contragewicht heeft een laag zwaartepunt en is zo gemaakt dat het dicht bij het lagerhuis bevestigd moet worden. Ook is er een gewicht leverbaar voor de Rega arm. Om een indruk te krijgen is er een foto van het contragewicht te vinden onder, Wat foto’s.

Onderplaat

De onderplaat is gemaakt van Trespa of MDF en is leverbaar in verschillende dikten. Beide platen staan op drie voetjes die gemaakt zijn van Trespa. De kleur is zwart van zowel de Trespa als de MDF onderplaat.

Kabel en verdeeldoos

Ik ben al sinds midden jaren zeventig bezig met kabels en altijd opzoek geweest naar kabels die voor de prijs een mooie kwaliteit te bieden hebben. En ik ben blij dat ik die kabels gevonden heb. Ook heb ik een verdeeldoos ontworpen die wat kwaliteit en prijs betreft zeer aantrekkelijk is. Als je aan me vraagt, hoe klinken de kabels en verdeeldoos. Heb ik daar het volgende antwoord op.  Neem het mee, sluit het thuis aan in je set en luister, ik heb een uitleenset. Bevalt het, kun je overgaan tot aankoop en anders komt de set retour. Dat kan per post.