Waarom Thorens

Waarom een Thorens.

Een Persoonlijk verhaal

Mijn eerste Thorens TD 160 heb ik gekocht in het jaar 1975 en het was ook meteen mijn eerste platenspeler. Goed begin is het halve werk… Een van mijn jeugdvrienden speelde er al mee, en dat heeft me overtuigd. En blijkbaar was de speler ook voor een technisch nitwit overtuigend. Geen goedkope speler, ik moest er 499 gulden voor neertellen. Verdiend met mijn krantenwijk. Vanaf die tijd heb ik altijd een Thorens gehad, ook al stond hij in de kast of in een doos in de berging. Gebruikte ik de Thorens niet, dan speelde ik met een Micro-Seiki of een Heybrook en tegenwoordig staat naast mijn Thorens een Verdier.

Ik werk de laatste jaren veel met Thorens en kom natuurlijk ook veel gebruikers tegen. Vooral als ze wat ouder zijn, hebben mensen een persoonlijke band met Thorens. Ze hebben de draaitafel al jaren of het is een erfstuk. Bij anderen is het soms de draaitafel die ze nooit konden kopen omdat deze te duur was en is het nu eindelijk mogelijk. Van jonge gebruikers heb ik gehoord dat ze een Thorens hebben omdat er in het ouderlijk huis ook een stond. En zo heeft ieder zijn verhaal.

Geluidskwaliteit

Voor mij wel het belangrijkste. Ik heb veel spelers hier thuis gehad. In eigendom, te leen of voor reparatie of onderhoud. Ook een heel aantal armen, Stax, SME, Lapton, Kiseki, Rega en de laatste jaren Origin-Live, om er maar een aantal te noemen. Arm-kabels en het aantal elementen is aanzienlijk. Van goedkoop tot peperduur, van een Stanton 500 tot en met een Kiseki Agaat. Zo heb ik een aardig beeld kunnen opbouwen van wat er mogelijk is. Maar wat me bij Thorens spelers die gebruik maken van een subchassis altijd is opgevallen, is het gemak waarmee deze spelers een stereobeeld kunnen opbouwen dat gepaard gaat met een mooi laag, kleur, rust en vooral, ik heb er geen ander woord voor: speelgemak… En deze eigenschappen zijn al bij de goedkoopste types te vinden.

Materiaalkeus

Dat een Thorens een kwaliteitsproduct is, is voor veel mensen te herkennen. De maten van de spelers zijn royaal en dat is niet onbelangrijk. Maar wat voor de koper vroeger niet meteen van belang was, maar voor ons nu wel, is dat de materiaalkeus van ontwerpers bijzonder goed is. De kunststoffen, voor zover ze gebruikt zijn, verouderen niet, iets wat niet vanzelfsprekend is. De rubbers die in het veersysteem gebruikt zijn, zijn nog steeds in een heel mooie conditie. Wat erg veel voorkomt, is dat ik spelers krijg die jaren zonder olie in het plateaulager gedraaid hebben. En hoewel er speling is ontstaan is deze te verwaarlozen als het lager weer met de juiste olie is gevuld. Ook de lagering van de toonarm is na zorgvuldig afstellen weer erg mooi te krijgen. De motoren van de spelers kunnen problemen opleveren maar daar is in bijna alle gevallen wat aan te doen.

Techniek

Hoewel het gebruik van een subchassis geen vondst van Thorens is, is het wel een bijzonder goede keus geweest. Het idee om de omgeving, maar vooral de motorvibraties van de naald weg te houden blijkt in de praktijk goed uit te pakken. Als het subchassis goed afgeregeld is, wat voor een leek zonder het juiste gereedschap bijna niet te doen is,  kun je de draaitafel op een zeer hoog niveau krijgen. Het chassis is niet in een keer 100% goed af te stellen maar dat is over een tijdsbestek van een week echter wel te doen. Als ik het doe, kan ik je ook garanderen dat het voor jaren goed staat afgesteld. Het bijstellen van de veren/ophanging van het sub-chassis in de loop van een week of meer is voor mij te doen. Dat is voor Thorens destijds niet mogelijk geweest…  Het is een systeem dat de geluidskwaliteit zeer ten goede komt.

Uiterlijk/design

Hoewel hierover natuurlijk altijd van mening verschild kan worden, is wel te zeggen dat het mooi in de jaren 70 gepast heeft. En voor veel mensen is het nog altijd een eyecatcher. Maar het is natuurlijk mogelijk om het uiterlijk aan je eigen smaak aan te passen. Als ik persoonlijk een aanpassing maak aan een Thorens dan wel graag zo dat het niet het uiterlijke ontwerp verstoord. Spelers met extra grote houten kasten of onderplaten zijn niet mijn ding… Ook al is dat ten voordele van de weergave van geluid.

Veel aanpassingen die ten voordele van het geluid zijn, zijn ook onzichtbaar te doen of in ieder geval in stijl.

Duurzaam

Niet onbelangrijk is, dat het weer in topvorm brengen van een draaitafel behoorlijk duurzaam is. Het maakt de productie van een nieuwe overbodig. En zolang dat niet in het geding komt met stroomverbruik, ik meen dat een Thorens TD 160 5 watt gebruikt, is dit een argument…