Wat doe ik

Ik repareer, modificeer, restaureer en doe onderhoud aan Thorens draaitafels.  En ik maak zelfs een compleet nieuwe draaitafel. Tevens heb ik een paar onderdelen ontwikkeld, waaronder een contragewicht voor Thorens en Rega armen en een bodemplaat voor Thorens spelers. En ik heb een kabellijn, een interlink, speakerkabels, voedingskabel en een verdeeldoos ontworpen.

Ik kan je ook adviseren welke elementen, naald goed te gebruiken zijn in toonarmen van Thorens. Er zijn erg mooie instappers leverbaar.

Ook zijn elementen, naalden te koop bij mij. Ik ben dealer van oa. Audio-Technica, Ortofon, Grado, Goldring, Nagaoka, Tonar maar ook losse naalden van de bekende merken waaronder Jico.  Veel gevraagde exemplaren heb ik op voorraad andere merken en types zijn binnen een paar dagen leverbaar. En ik kan armen leveren van Jelco. En accessoires, naald-reinigingsvloeistof enz.

Ook heb ik een aantal types demonstratie klaar liggen in headshells van Thorens.

En ben dealer van Graham Slee phono- versterkers. Een aantal modellen zij demonstratie klaar.

Demonstraties gebeuren op een hi-end audio set. Elke draaitafel waar ik aan gewerkt heb gaat voor afhalen gedemonstreerd worden op deze set. Je kunt zo een idee krijgen waartoe de speler in staat is… En wat het rendement van je investering is. TIP, neem je eigen platen mee.

Dit is de lijst van platenspelers waar ik hoofdzakelijk aan werk. Maar ook de TD 115 en de 200 modellen zijn welkom.

Thorens TD, 125, 126, 145, 146, 147, 150, 160, 165, 166, 300 serie en alle MK’s en andere uitvoeringen die hiervan uitgebracht zijn, zoals daar zijn de J, B en de Super. Maar ook de exemplaren met bijvoorbeeld een SME arm zijn welkom.

 

De TD 124 staat er niet tussen, daar is een ander bedrijf al erg druk mee.

 

ONDERHOUDSBEURT.

Bij een onderhoudsbeurt breng ik de draaitafel terug in een optimale technische conditie. Ik maak de draaitafel niet schoon maar zorg ervoor dat deze optimaal muziek reproduceert. Een voorbeeld is de afstelling van het veersysteem van Thorens. Het was bij de fabricage van de speler niet mogelijk om daar veel tijd voor uit te trekken. Ik doe dat wel, ik trek er meer dan een week voor uit om dat en kan beloven dat de speler voor jaren goed staat afgesteld. Wat ik verder doe tijdens zo’n onderhoud, staat hieronder beschreven. Je moet rekenen op ongeveer 2 weken dat je de speler kwijt bent. Ik heb twee leendraaitafels ter beschikking, dus je hoeft niet zonder analoge muziek te zitten… Wel graag even van tevoren aangeven dat je hiervan gebruik wil maken. Als je de draaitafel langs brengt kijken we samen wat de conditie van de speler  is, we sluiten het deck even aan als dat mogelijk is. Na één twee dagen krijg je van mij een offerte. Daar in is een overzicht  te vinden van de kosten zoals die besproken zijn, ook kan er een optielijst op de offerte te vinden zijn. Als er vragen zijn over de offerte kan dat per telefoon of per mal besproken worden. Pas na schriftelijk akkoord ga ik aan de gang, tussentijd stuur ik vaak wat foto’s op en ga ik je sowieso op de hoogte houden van de vorderingen. Niet onbelangrijk, het kan altijd voorkomen dat ik iets aan/in de draaitafel tegenkom wat niet te zien was en wat kosten met zich meebrengt. Ik neem dan altijd contact met je op.

 

Wat doe ik tijdens een onderhoudsbeurt.

– Plateaulager wordt schoon gespoeld, ook de plateau-as, en weer met hoogwaardige speciale olie voor draaitafels gesmeerd. Hierbij pas ik de oliedikte aan op de eventuele lagerspeling.

– De motor gaat los en krijgt op de lagerpunten een heel klein drupje olie.

– De ‘voeding’ van de motor wordt gecontroleerd. Preventief vervang ik de condensator in de voeding.

– De mechanische afstelling van de motor wordt opnieuw gedaan.

– De motorpoelie krijgt een schoonmaakbeurt, en als het type draaitafel een slipkoppeling heeft controleer ik die en stel deze opnieuw af.

– Ook kijk ik of het wisselen van de snelheid weer optimaal gaat.

– Ik breng een lagerdemper aan op de lagerbus van het plateau. Kleine ingreep met een groot effect. Meer rust en de maten van het stereobeeld nemen toe…

– Het kleine binnenplateau krijgt een behandeling voor een betere/stillere loop, geen demping…

–  Ik controleer of alle bouten en moeren vast zitten.

– De veren van het subchassis gaan los, montagebouten worden gecontroleerd. Ik breng ook drie nieuw onderdeel aan die ik niet zelf maak. Dit om het veersysteem beter te kunnen afstellen wat ook de geluidskwaliteit ten goede komt. De draaitafel breng ik op het niveau van de later uitgebrachte MK V van Thorens.

– De veren worden weer gemonteerd en opnieuw afgesteld. En zeker 6 á 7 keer bijgesteld in een periode van ongeveer 14 dagen.

– De armlagers worden gecontroleerd en als dat nodig is opnieuw afgesteld.

– De afstelling van de lift krijgt een controle. En als het nodig is uitgewisseld voor een gerestaureerd exemplaar, dit moet ik extra in rekening brengen.

– In alle gevallen krijgt het loopwerk een nieuwe snaar:  een Thakker of een originele Thorens snaar. Het kan zijn dat de snaar niet aan vervanging toe is, dan gebeurt dat niet.

–  speler krijgt vier nieuwe voetjes, zwart, 12 mm hoog. Deze vervanging heeft ook voordelen voor de weergave. Echt waar!

 

RESTAURATIE.    EEN ONDERHOUDSBEURT IS EEN ONDERDEEL VAN EEN RESTAURATIE.

Ik probeer je draaitafel terug te brengen in een conditie die gelijk is of beter dan toen deze de fabriek verliet. Natuurlijk kan ik geen beschadigingen onzichtbaar maken en slijtage voor 100% verhelpen, maar er is veel mogelijk. Een voorbeeld is de afstelling van het veersysteem van Thorens. Het was bij de fabricage van de speler niet mogelijk om daar veel tijd voor uit te trekken. Ik doe dat wel, ik trek er meer dan een week voor uit om dat 100% te krijgen. En ik kan je dan beloven dat de speler voor jaren goed staat afgesteld. Dit was productietechnisch niet mogelijk. Ook is het mogelijk dat er onderdelen gespoten worden, bijvoorbeeld de kast of bij een TD 125/126 het sub-chassis. Ik heb twee leendraaitafels ter beschikking, dus je hoeft niet zonder analoge muziek te zitten… Wel graag even van tevoren aangeven dat je hiervan gebruik wilt maken. Als je de draaitafel langs brengt kijken we samen wat de conditie van de speler  is, we sluiten het deck even aan als dat mogelijk is. Na één twee dagen krijg je van mij een offerte. Daar in is een overzicht in te vinden van de kosten zijn zoals die besproken, ook kan er een optielijst op de offerte te vinden zijn. Als er vragen zijn over de offerte kan dat per telefoon of per mail besproken worden. Pas na schriftelijk akkoord ga ik aan de gang, tussentijd stuur ik vaak wat foto’s op en ga ik je sowieso op de hoogte houden van de vorderingen. Niet onbelangrijk, het kan altijd voorkomen dat ik iets aan/in de draaitafel tegenkom wat niet te zien wassen eerste instantie en wat kosten met zich meebrengt. Ik neem dan altijd contact met je op.

 

REPARATIE.

Ik repareer bijna alle types draaitafels van Thorens op een paar modellen na. De lijst komt overeen met de lijst van modellen waar ik onderhoud aan pleeg: Thorens TD, 125, 126, 145, 146, 147, 150, 160, 165, 166, 300 serie en alle MK’s en andere uitvoeringen die hiervan uitgebracht zijn, zoals daar zijn de J en B.

 

SME ARMEN.

Ik doe ook onderhoud aan SME toonarmen. De laatste jaren is toch gebleken dat dat noodzakelijk is. Onderdelen zijn verouderd, verzakt contragewicht rubbers MKI, en die moeten vervangen worden. Ook de verticale en horizontale lager moet gereinigd en nagekeken worden. Ik gebruik uitsluitend originele onderdelen en smeermiddelen, lift, van SME. Ook aanpassingen en het vervangen van de interne en externe bekabeling is mogelijk en soms noodzakelijk. Het vervangen van de interne en externe audiokabel geeft sowieso een grote klankwinst. Ik gebruik Cardas audiokabel interen, deze kabel is minimaal 48 uur ingespeeld en dat inspelen gebeurt met een signaal dat 1000 maal sterker is dan het signaal wat een MM element afgeeft, dit is erg goed hoorbaar. Ik gebruik ook Cardas aansluitingen, ook ingespeeld. Het is te adviseren om ook de externe kabel aan vervangen. Of eventueel aansluitingen op de achterkant van de draaitafel te laten monteren.

 

MODIFICATIE.

Ik modificeer Thorens draaitafels. Dit houdt in dat ik veranderingen aanbreng die de tafel ten goede komen bij het weergeven van muziek. Ook kan ik aanpassingen doen aan het uiterlijk van de speler. Een deel van de  mogelijkheden zijn terug te vinden in de modificatielijst.

Dit vooraf: in ieder geval moet de speler in goede conditie zijn, of te brengen zijn. Van een draaitafel met grote problemen kan het niet rendabel zijn om daar nog veel aan te doen. Ik kan je natuurlijk adviseren.

 

Modificatielijst.

– 230V kabel vast gemonteerd. Dik zwart stroomkabel met zeer degelijke stekker.

– 230V ingang, IEC aansluiting. Aanpassingen intern. De volledige stroom bedrading vervang ik door bedrading met minimaal 2,5 mm2. Ook de bedrading die naar de 33/stop/45 schakelaar gaat. Daarmee garandeer ik dat het gebruik van een mooi stoomkabel maximale resultaat heeft. Zeer goed hoorbaar!

–  vervangen van oude audiostekkers door exemplaren met vergulde contacten.

– audiokabel met massadraad en stekkers, kabel van hoge kwaliteit. Aanpassingen intern waaronder aanpassingen aan de massa bedrading van de speler.

– audiokabels met massadraad en stekkers, kabel van ZEER hoge kwaliteit. Aanpassingen intern waaronder aanpassingen aan de massa bedrading van de speler.

– audio-uitgangen en massa aansluitingen, vergulde Neutrik en massa aansluitingen. Aanpassingen intern waaronder aanpassingen aan de massa bedrading van de speler.

– audio-uitgangen en massa aansluitingen aan de 300 serie, vergulde Neutrik en massa aansluitingen. Aanpassingen intern waaronder aanpassingen aan de massa bedrading van de speler.

– onderplaat van Trespa, 6 mm dik. Met drie voetjes [15mm] van Trespa. Compleet mat zwart gespoten.

– vervangen oude 230V stekkers op Thorens kabel.

– nieuwe kast of plint, vraag naar informatie.

– stofkap, vraag naar informatie.

– aanpassingen aan de interne armbekabeling zijn mogelijk en dat voor Thorens , maar ook voor Rega en SME armen. De bekabeling is in veel gevallen al 30 of 40 jaar oud.  Ik gebruik Cardas audiokabel interen, deze kabel is minimaal 48 uur ingespeeld en dat inspelen gebeurt met een signaal dat 1000 maal sterker is dan het signaal wat een MM element afgeeft, dit is erg goed hoorbaar. Ik gebruik ook Cardas aansluitingen, ook ingespeeld. Het is te adviseren om ook de de externe kabel aan vervangen. Of eventueel aansluitingen op de achterkant van de draaitafel te laten monteren.

– Het is ook mogelijk dat je onderdelen van de speler laat spuiten. Bij voorbeeld, de kast of het  sub-chassis of armboard van een TD 125/126 . Vraag naar informatie hierover?

 

PRODUCTEN.

Platenspeler.

In het verleden heb ik voor mezelf een platenspeler gemaakt waarbij ik de concessies die Thorens vermoedelijk heeft moeten maken, weggelaten heb. Dit op basis van het plateau en plateaulager van Thorens. Arm en motor zijn van Origin-Live, de veren van Linn. Maar kast en subchassis zijn een ontwerp en product van mijzelf. Foto’s zijn te vinden onder, Wat foto’s.

Contragewicht.

Het contragewicht is een vervanging voor het gewicht dat op de TP 16 arm zit. En is een serieuze verbetering ten opzichte van het standaardgewicht. Het contragewicht heeft een laag zwaartepunt en is zo gemaakt dat het dicht bij het lagerhuis bevestigd moet worden. Ook is er een gewicht leverbaar voor de Rega arm. Om een indruk te krijgen is er een foto van het contragewicht te vinden onder, Wat foto’s.

Onderplaat.

De onderplaat is gemaakt van Trespa en heeft drie voetjes van Trespa. De onderplaat is voorzien van montagegaten en gaten voor de bekabeling en gaten waardoor men toegang heeft naar de afstelling van de veren van het sub-chassis.  De kleur is zwart.

Kabel en verdeeldoos.

Ik ben al sinds midden jaren zeventig bezig met kabels en altijd opzoek geweest naar kabels die voor de prijs een mooie kwaliteit te bieden hebben. En ik ben blij dat ik die kabels gevonden heb. Ook heb ik een verdeeldoos ontworpen die wat kwaliteit en prijs betreft zeer aantrekkelijk is. Als je aan me vraagt, hoe klinken de kabels en verdeeldoos. Heb ik daar het volgende antwoord op.  Neem het mee, sluit het thuis aan in je set en luister, ik heb een uitleenset. Bevalt het, kun je overgaan tot aankoop en anders komt de set retour. Dat kan per post.